{:en}Maintenance and Operational Training Optical Spectrum Analyzer Yokogawa{:}{:id}Pemeliharaan dan Pelatihan Operasional Optical Spectrum Analyzer Yokogawa{:}

{:en}

The Optical Spectrum Analyzer (OSA) is a precision instrument designed to measure and displaying the distribution of power of an optical source over a specified wavelength span. OSA instruments consist of OSA main unit, optical fiber, and computer. OSA has been utilized to conduct researches and developments in Universitas Airlangga, especially in the Physics Department (Photonic laboratory) of the Faculty of Science and Technology.

The maintenance program of OSA instrument in the Physics Department are needed to be done with the purpose to keep the performance of the instrument. With this maintenance, the research and development of Physics Department is expected to increase and obtain better results.

The maintenance of OSA was conducted in the Physics Department (Photonic Laboratory) of Universitas Airlangga’s Faculty of Science and Technology on 26 and 27 June 2019. In line with this activity, an operational training was given to lecturers, laboratory staff, and students. The purpose of the operation training is to improve the knowledge of the lecturers and laboratory staff about OSA. For the students, the training is expected to give a good experience and knowledge to understand and use OSA. Furthermore, it will make using OSA easier for the final project of their study.

reported and edited by team_web_fisika_unair

{:}{:id}

Optical Spectrum Analyzer adalah instrumen presisi yang dirancang untuk mengukur dan menampilkan distribusi daya sebuah sumber optik selama rentang panjang gelombang tertentu. Instrument OSA terdiri dari unit utama OSA, fiber optik, dan komputer. OSA telah banyak digunakan untuk melakukan penelitian dan pengembangan di Universitas Airlangga (UNAIR), tepatnya di Departemen Fisika (Laboratorium Fotonika) di Fakultas Sains dan Teknologi (FST).

Program pemeliharaan instrumen OSA yang diadakan Departemen Fisika FST UNAIR dibutuhkan untuk menjaga kinerja instrumen agar tetap baik. Dengan adanya pemeliharaan, penelitian dan pengembangan Departemen Fisika FST UNAIR diharapkan dapat meningkat dan mendapat hasil yang lebih baik.

Pemeliharaan OSA dilaksanakan di Laboratorium Fotonika, Departemen Fisika, Fakultas Sains dan Teknologi Universitas Airlangga pada 26-27 Juni 2019. Sejalan dengan aktivitas ini, pelatihan operasional diberikan kepada dosen, staf laboratorium, serta mahasiswa. Tujuan pelatihan operasional ini adalah untuk meningkatkan pengetahuan dosen dan staf laboratorium akan OSA. Sementara untuk mahasiswa, pelatihan ini diharapkan dapat memberi mereka pengalaman dan pengetahuan untuk memahami dan menggunakan OSA. Selain itu, pelatihan ini juga akan memudahkan mahasiswa dalam menggunakan OSA untuk tugas akhir studi mereka.

Dilaporkan dan diedit oleh team_web_fisika_unair

{:}