{:en}Community Service Funded by Ministry of Research, Technology, and Higher Education’ DRPM 2017{:}{:id}Pengabdian Masyarakat DRPM Kemenristekdikti Tahun 2017{:}

{:en}

Surabaya – A number of students and lecturers of Physics Department, Faculty of Science and Technology, Universitas Airlangga successfully conducted a community service for several vocational high schools in Surabaya and Sidoarjo. It was funded by the Directorate General of Research and Development of the Ministry of Research, Technology, and Higher Education 2017. The head of the community service proposed by the lecturers of Physics Department was Dr. Riries Rulaningtyas, S.T, M.T. It was focused on microcontroller lessons given to vocational high school students.

This community service was divided into several stages. On the first day (31 August), two teams were sent to SMK 3 Surabaya and SMK 3 Buduran to install LabView software. Meanwhile on the second day (2 September), both schools sent 20 of their students to visit the Faculty of Science and Technology to learn Arduino UNO microcontroller, which was guided by Akif Rahmatillah, S.T., M.T. as a lecturer of biomedical engineering. Then, the high school students were categorized into teams consisting of 4 people in order to practice using Arduino UNO. In the community service series, some students gave a demo on how to use devices like Ortosis, which is a device for medical rehabilitation used by post-stroke patients that focused on the upper limbs.

There were many benefits obtained from this community service. One of which was expressed by Hanif Assyarify as a university student involved, “University students can acquire new knowledge such as troubleshooting and other experiences such as teaching, explaining study material, and facing a loot of people. We can also share some knowledge to the vocational high school students.”

The community service titled “IBM’s Design of Movement Therapy Device for Stroke Patients as a Development of Medical Technopreneurship for Vocational High School Students” was expected to be able to reach more vocational high school students and introduce them to electronic components that they would meet in their study.

(mnk)

{:}{:id} Surabaya – Sejumlah dosen dan mahasiswa Departemen Fisika, Fakultas Sains danTeknologi, Universitas Airlangga berhasil melaksanakan pengabdian masyarakat (pengmas) ke beberapa SMK yang ada di Surabaya dan Sidoarjo. Pengabdian masyarakat ini telah mendapatkan pendanaan dari DRPM Kemenristekdikti Tahun 2017. Program pengmas yang dibawa oleh dosen Departemen Fisika ini dikepalai oleh Dr.Riries Rulaningtyas, S.T, M.T. dan berfokus pada pembelajaran mikrokontroler kepada siswa SMK. Pengmas ini dibagi dalam beberapa tahap. Di hari pertama (31 Agustus), dua tim diterjunkan ke SMK 3 Surabaya dan SMK 3 Buduran untuk melakukan instalasi software LabView. Sementara di hari kedua (2 September), kedua sekolah tersebut mengirimkan 20 siswanya untuk mengunjungi Fakultas Sains dan Teknologi untuk belajar tentang mikrokontroler jenis Arduino UNO dipandu oleh Akif Rahmatillah, S.T, M.T. selaku dosen program studi S1 Teknobiomedik. Selanjutnya, para siswa SMK dibagi dalam tim yang terdiri dari 4 orang untuk melakuan praktek menggunakan Arduino UNO. Dalam rangkaian pengmas pun beberapa mahasiswa memberikan demo alat seperti Ortosis, yaitu alat rehabilitasi medis pasien pasca stroke yang berfokus pada alat gerak atas. Manfaat yang didapat dari kegiatan pengmas ini sangat banyak, salah satunya diungkapkan oleh Hanif Assyarify selaku mahasiswa terlibat, “Mahasiswa bisa mendapatkan berbagai ilmu baru seperti troubleshooting, serta berbagai pengalaman seperti mengajar, menjelaskan materi, dan menghadapi orang banyak. Tak lupa juga dapat memberikan sebagian ilmu kepada siswa-siswa SMK.” Diharapkan pengabdian masyarakat dengan judul “IBM Rancang Bangun Alat Terapi Gerak Penderita Stroke sebagai Pengembangan Technopreneurship Alat Kesehatan bagi Siswa SMK” ini dapat lebih merangkul siswa SMK dan mengenalkan komponen elektronika yang akan dijumpai dalam studi. (mnk){:}